Okostelefon alapú egészségfigyelő rendszer Android paltformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Életünk fontos részévé váltak az okostelefonok. Lassan el sem tudjuk képzelni napi rutinunk ezen okos eszközök nélkül! Mindez az utóbbi néhány évtendenciájának köszönhető. Gyakran érezhetjük úgy, hogy lemaradunk mindenről okostelefon nélkül. Népszerűségük növekedésével tartja az iramot a technikai fejlődésük is, így mostanra egy olyan készüléket tarthatunk a kezünkben, ami az élet minden területén segítségünkre lehet, legyen az navigáció, kommunikáció, gasztronómia, vagy akár egészségügyi felhasználás. Nehéz olyan területet mondani, ahol mindennapi életünkben ne tudnánk hasznosítani.

Írásom az egészségügyi területet érinti. Már az alacsonykategóriás, szélesebb körben elérhető telefonok is rendelkeznek olyan érzékelőkkel, amelyeket a telefon infokommunikációs képességeivel kombinálva segítséget nyújthatnak a felhasználónak egészségügyi állapotának monitorozásában.

Munkám során górcső alá vettem a telefon nyújtotta hardveres és szoftveres lehetőségeket, és megvizsgáltam azok miképpen használhatóak fel egy egészségügyi alkalmazás készítésekor. A telefonba épített szenzorok, és perifériák pontosságát, és azok felhasználhatóságát kutattam orvosi diagnosztikai célokra. A vezeték nélkül kapcsolódó külső szenzorok (vérnyomásmérő, súlymérő) Androidhoz való illesztésével a telefon által közvetlenül nem mérhető adatok további fontos információkat hordoznak egészségügyi állapotunkról, így az alkalmazás koncepciójába ezek az eszközök is belekerültek.

A vizsgálódás után egy mintaalkalmazást készítettem, amelyben implementálásra kerültek a megtervezett egészségügyi tesztek. Az alkalmazás többek között felhasználja a telefonba épített gyorsulásérzékelőt, kamerát, hang kimenetet, és kijelzőt a felhasználó egészségügyi állapotának mérésére. A mérési eredményeket egy felhőalapú szolgáltatás segítségével lementi, elérhetővé téve azt mások számára is, így képet kaphatunk szeretteink egészségügyi állapotáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.