Okostelefon alapú városnézés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozatomban megvizsgáltam, hogy miként lehetne okostelefonok segítségével városnézéseket hallgatni. A cél az volt, hogy minél egyszerűbben, minél több felhasználó vehesse igénybe a szolgáltatást.

Ehhez felmértem a megvalósítás lehetőségeit, és megterveztem 3 lehetséges architektúrát (A, B, C), amin keresztül a hanganyagokat streamelni lehet. Az architektúrák egy szerverből, a Wi-Fi hálózatból és a kliensekből állnak. Az A architektúra esetén egy PC alapú szerver csatlakozott vezetékesen a Wi-Fi routerre. A B architektúránál a routerre egy Androidos tablet csatlakozott vezeték nélkül. Az utolsó, a C architektúra esetén pedig, a kliensek egyenesen az Android tabletre csatlakoztak.

A tervezés során méréseket végeztem, hogy láthassam melyik architektúrával elméletben hány felhasználót lehet kiszolgálni. Majd megterveztem és elkészítettem Androidra a szerver alkalmazást, és a kliensekre a web applikációt. A legvégén pedig mindhárom architektúrát leteszteltem, hogy immár valóságban is láthassam a maximálisan kiszolgálható felhasználók számát.

A tesztek után elmondhatom, hogy az A és B architektúra estén is ki lehet szolgálni egy 100 fős hajó minden utasát. A C architektúránál a gondot a tabletre egyidejűleg csatlakoztatható felhasználók száma jelentette (max 14 fő). Ezt a tablet Wi-Fi chip setje korlátozza le, de idővel ez is egyre magasabb lehet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.