Oktatási célú felhő infrastruktúra konfigurációmenedzsmentje

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A számítási felhő megoldásokat egyre szélesebb körben alkalmazzák informatikai infrastruktúrák megvalósítására, konszolidálására. A számítási felhő megoldások bevezetése jelentősen növelhetik egy cég infrastruktúrájának hatékonyságát, és csökkenthetik a kiépítési, üzemeltetési költségeket.

Az Apache Virtual Computing Lab (VCL) nyílt forráskódú projekt céljai elsősorban a felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának használati eseteit figyelembe véve lettek megfogalmazva. A VCL segítségével mérési környezetek összeállítása, tárolása, távoli elérése valósítható meg, ami gyorsíthatja a laborgyakorlatokat megelőző előkészületeket, megkönnyíti az eszközök elérését, karbantartását. A VCL emellett számítási fürtök összeállításának megkönnyítésével segítséget nyújthat az egyetemen adódó nagy számításigényű feladatok megoldásához. A szolgáltatások nyújtásához virtualizációs technológiákat alkalmaz, virtuális és fizikai számítógépek erőforrásait használja és kezeli.

Manapság az informatikai infrastruktúrák felügyeletében, karbantartásában fontos szerepe van a rendszermonitorozó, konfigurációs változáskezelő, eseménykezelő megoldásoknak. Ezen eszközök nélkül egy nagyszámú erőforrásból álló infrastruktúra nem lehet elég hatékony, nem valósítható meg vele magas szolgáltatási szint.

A VCL rendszerhez jelenleg nem érhető el ilyen eszköz. Feladatom a félév során, hogy a VCL rendszerbe a fenti feladatok megoldására alkalmas, lehetőség szerint, szabadon felhasználható eszközöket integráljak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.