Oktatási portál fejlesztése GWT alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság egyre nagyobb szerepet töltenek be a webes technológiák, így mindinkább elterjedtebbek a dinamikus tartalmú AJAX-os webalkalmazások. Ezek előnye a vastagkliens alkalmazásokkal szemben, hogy operációs rendszertől és fizikai helytől függetlenek. Hátrányuk viszont, hogy egy böngészőben futnak, így a HTML és a JavaScript a leíró nyelvük, azonban 2006-ban megjelent a Google által erre a célra kifejlesztett Google Web Toolkit. Ennek segítségével Java nyelven objektumorientált szemlélettel programozhatunk, majd az így írt kód generálódik le JavaScript-re, s végül egy összes mai modern böngésző által támogatott alkalmazást kapunk.

Szakdolgozatomban ennek a technológiának segítségével készítettem el egy elavult oktatási portál új változatát. Ez egy olyan elektronikus feladatbeadó rendszer, ami nyilvántartja a hallgatókat és oktatókat, s minden velük kapcsolatos adatot, valamint kezeli az általuk beadott dokumentumokat, az azokra írt értékeléseket stb. A cél nem az előző változathoz hasonló komplett rendszer elkészítése volt, hanem csupán egy alap funkciókat megvalósító rendszer implementálása úgy, hogy az eredeti rendszerből csak az adatbázistervek maradtak meg.

Dolgozatomban előbb ismertetem a munkám során használt technológiákat, illetve az adatbázist, majd bemutatom a már általam fejlesztett alkalmazás kliens és szerver oldalát, végül pedig összegzem a leírtakat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.