Oktatást támogató OpenStack modul

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A BME IIT és az IK által közösen kifejlesztett CIRCLE (Cloud Services for Research and Education) nyílt forráskódú felhőmenedzser rendszer tervezésénél a fő szempont az oktatási környezet speciális igényeinek kielégítése volt. A rendszer nagyon leegyszerűsített felhasználói felülete szinte alig igényel betanulást, ezért mind hallgatói, mind oktatói oldalról nagyon pozitívak a visszajelzések.

Ugyanakkor mára az OpenStack rendszer a nyílt forráskódú világban szinte szabvánnyá vált. Az OpenStack sokak által fejlesztett, nagy támogatói bázissal rendelkező felhő menedzser rendszer. A rendszert elsősorban infrastruktúra szolgáltatók és szoftver fejlesztők számára tervezték. Fizikai erőforrások kezelésében érettebb és stabilabb, mint a CIRCLE rendszer, de az oktatási környezet igényeit nem képes maradéktalanul kielégíteni. Ezért kézenfekvő az igény: A CIRCLE rendszer funkciót ötvözni kellene az OpenStack robosztusságával.

A jelölt feladata megoldást keresni a két rendszer előnyeinek ötvözésére. Konkrétan annak megvizsgálása, hogy az OpenStack felhasználói felületét adó modul (Horizon) milyen feltételekkel, illetve kompromisszumokkal cserélhető le a CIRCLE rendszerben letisztult egyszerű felületre. Ennek alapján a jelölt feladata egy új, kényelmesebb felhasználói felület megtervezése és pilot jellegű elkészítése az OpenStack rendszerhez.

Feladatok:

1. Ismerje meg a CIRCLE rendszer felépítését, működési logikáját különös tekintettel a

virtuális gépek életciklusának kezelésére, valamint a hálózati kommunikáció

kialakítására!

2. Ismerje meg az OpenStack rendszer felhasználói, valamint programozói felületét!

3. Tegyen javaslatot egy új, az oktatási környezet igényeinek megfelelő OpenStack

felhasználói modul kialakítására!

4. Tervezze meg a szükséges rendszerkomponenseket úgy, hogy az jól illeszkedjen az

OpenStack fejlesztési struktúrájába!

5. Pilot jelleggel valósítsa meg a megtervezett komponenseket!

6. Készítse el a szükséges dokumentációkat!

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.