Olaj-papír szigetelésű kábelek vizsgálata teljes feszültségválasz módszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A középfeszültségű kábelhálózat teljes hosszának még igen nagy részét teszik ki az olaj-papír szigetelésű kábelvonalak. Mivel ezen kábelvonalak kora már több évtizedre tehető, ezért igen fontos ezen kábelvonalak állapotának ismerete. Villamos berendezések üzembiztonsága szempontjából az egyik legkritikusabb pontja a szigetelés. Üzem és tárolás közben az anyag szerkezete megváltozik. Ezek a szerkezeti megváltozások kémiai-, fizikai-, és villamos tulajdonságok megváltozásában nyilvánulnak meg.

Szakdolgozatom az olaj-papír szigetelésű földkábelek szigetelés diagnosztikájával foglalkozik. Az olaj-papír kábelek szerkezeti felépítésének bemutatása után, a szigetelőanyagok két legfontosabb romlási folyamatára térek át: az öregedésre és nedvesedésre.

Ezen minőségi jellemzők meghatározására bemutatok két feszültségmérésen alapuló módszert, a VR és RVM módszert, majd a laboratóriumi termikus öregítési folyamaton átesett mintákat és méréseket ismertetem. A két mérés eredményeit kiértékelve egy minőségi képet adok a kábelek állapotáról és javaslatokat teszek további vizsgálatokra, fejlesztésekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.