Olajszint szenzor vizsgáló berendezés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Pál
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom készítése során megvalósítottam a feladatkiírásban megfogalmazott feladatokat. Bemutattam a motorolaj szerepét a gépkocsik működésében, az olajszint, és hőmérséklet mérés fejlődését az elmúlt évek során. Elméleti összefoglalót készítettem a különböző elven alapuló olajszint szenzorok működéséről, az ultrahangon alapuló távolságmérésről. Ismertettem a vizsgálandó szenzorok gyártásának folyamatát.

A szenzor vizsgáló berendezés az Audi Hungária Motor Kft. elektromos laboratóriumában dolgozó mérnökeinek és alkatrész analizátorainak a munkáját hivatott szolgálni. A fejlesztés során kitűzött cél a hibaanalízis hatékonyságának növelése és optimalizálhatósága volt. A berendezéssel szemben több követelmény is született: a mérések gyorsan elvégezhetőek legyenek, a mérőberendezés kezelhetősége, valamint a létrehozott program kezelőfelülete felhasználóbarát kialakítású legyen.

A korábban használt analizáló berendezésnek több hátránya is volt, amellett, hogy a segítségével elvégzett mérések lassúnak bizonyultak, valamint csak egy szenzor befogadására volt alkalmas, a hozzá tartozó kiértékelő egység sem nyújtott pontos tájékoztatást, a kiértékelés közben átlag adatokat számított, és a mérés során a hőmérséklet változásra lassan reagált. A laboratóriumba érkező hibásnak vélt alkatrészeket nem mindig lehetett teljes mértékben vizsgálni, ugyanis a mérőberendezéssel az olajszintet a hőmérséklettel párhuzamosan nem lehetett változtatni. A szenzorok által mért hőmérséklet és olajszint értékek csak a mérés végeztével lettek grafikonon is ábrázolva, így azonnal, mérés közben nem derült fény a szenzor hibájára.

Feladatom során egy olyan vizsgáló berendezést kellett fejlesztenem, mellyel az előző berendezés hátrányai kiküszöbölhetők. Az optimális megvalósítás érdekében az új berendezéssel szemben állított követelmények között szerepelt, hogy egyszerre több szenzor befogadására is alkalmas legyen, mérés közben a hőmérséklettel párhuzamosan az olajszint is változtatható legyen. A korábbi berendezéshez képest az analízis mérésideje csökkenjen, a mérés pontosabb legyen. Az analízis közben a felhasználó folyamatos tájékoztatást kapjon a szenzor által mért adatokról, hőmérséklet és olajszint eredményekről, melyekről a mérés végeztével a program automatikusan dokumentációt generál.

Az analízist elvégző korábbi berendezéshez képest az új mérőberendezés nagy előnye, hogy az olajszint szenzort mind statikus, mind dinamikus működési tartományban képes vizsgálni. A mérés eredménye a program futása közben folyamatosan végigkövethető.

A szakdolgozat feladatom megvalósítása egy összetett feladat volt, melynek során részletesen megismerkedhettem a LabVIEW fejlesztői környezettel. Betekintést nyertem az alkatrészek működésébe, az elkészített rendszer által részletesen megismerkedtem a szoftver és hardver folyamatoknak az összeköttetésével. A szakdolgozat feladatom elkészítése közben olyan szakmai tapasztalatra tettem szert, melyet a későbbiekben is alkalmazhatok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.