Ólommentes forrasz mikroszerkezete és makroszkopikus tulajdonságai közötti összefüggések feltárása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hurtony Tamás József
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban egyre több energiát fektetnek az ólommentes forraszanyagok megbízhatóságának és alkalmazhatóságának vizsgálatába. Dolgozatom témája az ólommentes forraszanyagok mikroszerkezete és makroszkopikus tulajdonságai közötti összefüggések feltárása.

Célom kidolgozni egy olyan kísérleti eljárást, amelynek során reprodukálhatóan létrehozok forrasztott kötéseket, majd ezeket a forrasztott kötések során létrejött különböző mikroszerkezeteket vizsgálom. Dolgozatom elején a szakirodalom áttekintésével bemutatom a forrasztás fogalmát, valamint a forrasztások során használt ólommentes forraszanyagokat. Feltárom az ólommentes forraszanyagok gyengeségeit az ólmos forraszanyagokkal szemben.

Vizsgálom a forrasztott kötések mikroszerkezetében létrejött intermetallikus vegyületeket illetve ezek hatását a forrasztott kötés mechanikai tulajdonságaira. Ezen forrasztott kötések során létrejövő mikroszerkezetek a forrasztási technológia paramétereinek függvényében eltérőek lehetnek. Fő célom azon összefüggések feltárása, hogy a forrasztás hűlési meredeksége milyen hatással van a kialakult forrasztás makroszkopikus tulajdonságaira.

Megvizsgálom az iparban jelenleg ismert minősítési eljárásokat, kiválasztom a saját kísérleteim szempontjából legalkalmasabb eljárást. Ezen eljárás segítségével minősítem a létrejött forrasztott kötéseket, majd feltárom a mikroszerkezet és a makroszkopikus tulajdonságok közötti összefüggéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.