Ólommentes szelektív forrasztás vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

Az elektronikai termék konstrukciók fejlődése, a felületszerelési technológia széleskörű elterjedése a forrasztási eljárások fejlődését eredményezte. A speciális forrasztási feladatok, valamint a vegyes szerelési technológiának köszönhetően a szelektív forrasztási eljárások dinamikusan fejlődő területe az elektronikai szerelő iparnak. Az ólommentes technológiára való áttérés kihívásokat jelentett a szelektív forrasztási eljárások számára.

A diplomaterv foglalkozik a jellegzetes két- és háromkomponensű ólommentes forraszanyagokkal, a forrasztási eljárások fejlődési irányaival. Összefoglalja a napjainkban egyre bővülő szelektív forrasztási eljárásokat. Az ólommentes szelektív forrasztás magas hőmérséklete, a forrasztáshoz használt hosszú kontaktidők, az ólommentes forraszanyagok magas óntartalma növeli a forrasztandó felületekről beoldódó réz mennyiségét. A fokozott réz beoldódásnak súlyos anyagi következményei lehetnek.

Kísérleteim célja annak vizsgálata, hogy a szelektív forrasztási folyamat két paramétere kontaktidő, és forrasztási hőmérséklet változtatása milyen hatással van a beoldódó rézmennyiségére, valamint a forrasztott kötés minőségére. Kísérleteket végeztem a mini-wawe forrasztás optimális paramétereinek meghatározására. Különböző kontaktidővel és forrasztási hőmérséklettel készült mintákon mértem a rézbeoldódást. A forraszkádak tartalmából származó mintákat XRF berendezéssel ellenőriztem. Az elvégzett munka alapján a vizsgált termék forrasztására a 2,6 másodperc forrasztási kontaktidő és a 295 °C forrasztási hőmérséklet paramétereket tartom optimálisnak.

Az idő csökkentésével a felső oldali forraszanyag felfutás mértéke romlik, növelésével viszont drasztikusan növekszik a réz beoldódása. A hőmérséklet hatására kevésbé érzékeny a rézbeoldódási folyamat.

Kísérleti eredmények alapján egy másik szelektív forrasztó gép paraméterei is módosítva lettek, XRF mérések alapján a gép forraszkádjában a réz koncentráció elkezdett csökkenni. Így sikerült alátámasztani a kísérleti eredményeimet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.