Olvasási és megértési diszfunkcióval rendelkező gyerekek oktatásának támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diszgráfia és a diszlexia fiatal korban történő felismerése és megfelelő kezelése rendkívül fontos a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából. Egy kisiskolás diák, akinek ilyen olvasással és írással kapcsolatos nehézsége van, nagyon könnyen lemarad a többiektől, ráadásul az erre specializálódott pedagógusok hiányában megeshet, hogy a diszfunkció diagnosztizálása helyett egyszerűen arra fogják a tüneteket, hogy az adott tanuló szellemi képességei gyengék, holott egyáltalán nem ez a helyet.

A Meixner Alapítány egyik fő működési területe az ilyen fejlődési zavarok felismerése és szakszerű kezelése egy jól megalapozott módszertan használatával. Az alapítvány és az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék együttműködésének célja, hogy ezt a módszertant különböző digitális eszközökkel támogassa. Ennek részeként elkészítettem és folyamatosan fejlesztek egy, a diszlexiát és diszgráfiát célzó feladatokat megvalósító alkalmazást Android platformon, amely a szintén a tanszéken fejlesztett AdaptEd keretrendszer által nyújtott, bioszenzorokra épülő adaptivitást is kihasználja.

Az AdaptEd keretrendszer lehetővé teszi egyrészt azt, hogy a tanárok könnyen monitorozzák az egyes diákok munkáját, másrészt azt, hogy pedagógus beavatkozása nélkül is a tanuló számára optimális nehézségű feladatokat és megfelelő jutalmakat tudjon biztosítani az alkalmazás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.