Olvasóeszköz fejlesztése vakok és gyengénlátók számára

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a robbanásszerű technikai fejlődés nem csak az átlagemberek életét érinti, a vakok és gyengénlátók egyaránt részesülnek benne. Többségük napi szinten használ okostelefont és számítógépet olyan mindennapi feladatokra, mint látó társaik.

Az eszközhasználathoz viszont elegendő a beszédszintetizátor funkció (Google TalkBack, Apple, Voiceover, stb.) használata, az olvasás és ezzel a Braille-írás ismerete háttérbe szorult. Kutatások bizonyítják, hogy a Braille írás használata azonos kognitív funkciókat igényel, mint az olvasás a látó embereknél, továbbá kimutatták azt is, hogy az olvasni tudó vak és gyengénlátó emberek között jóval magasabb a foglalkoztatottság aránya.Végül, de nem utolsó sorban igen jelentős akadályozó tényező a Braille terjedésében a drága és nagyméretű könyvek és Braille olvasók. Az utóbbi ára közel egymillió forint, ami egy átlag felhasználónak közel elérhetetlen összeg.

Az előbb említett problémára nyújt megoldást a GlovEye melynek működése a következő: A felhasználó lefényképez egy nyomtatott szöveget okoskészülékével, majd az eszköz segítségével képes karaktereként megjeleníteni és léptetni a beolvasott szöveget. Két féléves munkám során kifejlesztettem egy olyan eszközt, amely képes egy okostelefon által Bluetooth-on elküldött karaktert megjeleníteni egy piezokristályokkal működő Braille-cella segítségével, továbbá képes következő, illetve előző karaktert kérni egy, a készülék alján található enkóder segítségével. A rendszer vezérlését jelenleg egy Arduino Pro Micro fejlesztőkártya végzi. Az eszköz négy evolúciós lépésen ment keresztül, fokozott figyelmet fordítva a felhasználói élményre és a könnyű kezelhetőségre. A fejlesztés több mint száz vak, illetve látássérült tesztalany bevonásával történt, jelenleg egy általuk is kezelhető prototípus található a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében (MVGYOSZ).

A következő lépés egy célorientált nyomtatott áramkör és készülékház elkészítése a kisebb méret és könnyebb gyárthatóság érdekében, továbbá az enkóder optikai szenzorra való cseréje, akkumulátor és töltőáramkör implementálása további napirendi pontok. A cél, hogy a készülék piacra kerüljön 2018-ban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.