Önhangoló PID szabályozók vzsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság az iparban használt szabályozók többsége PID típusú. Egy üzem akár több száz szabályozót is tartalmazhat, melyek kézi hangolása meglehetősen időigényes lenne, vagy adott esetben az egységekhez való hozzáférés fizikailag nehézkes. Ez motiválta az önhangoló szabályozók kifejlesztését.

Számos önhangoló algoritmus áll már rendelkezésre, melyek képesek az irányított szakasz be- illetve kimenete alapján, autonóm módon meghatározni a szabályozó paramétereit, ezzel megkönnyítve az amúgy hosszadalmas és szakértelmet igénylő kézi hangolás folyamatát. Az egyik ilyen algoritmus az úgynevezett relé visszacsatolásos módszer, mely során a szabályozási körbe a PID szabályozóval párhuzamosan egy relét kapcsolunk be. A kezdeti, hangolási üzemmódban a szakasz beavatkozó jelét a relé szolgáltatja, mely két érték között váltogatva oszcillációba kényszeríti a szakasz kimeneti jelét. A kialakult lengések amplitúdójából és periódusidejéből következtethetünk aztán a PID szabályozó paramétereire.

A szakdolgozat célja a relé visszacsatolásos módszer ismertetése, implementálása Matlab/Simulink környezetben, valamint tesztelése egy valódi, egy bemenetű és egy kimenetű lineáris szakaszon. A valós idejű tesztelés egy Quanser hardver segítségével történik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.