Online hírek tőzsdére gyakorolt hatása

OData támogatás
Konzulens:
Petróczi Attila István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A tőzsdei analízis és előrejelzés napjaink egyik legfelkapottabb és legjövedelmezőbb szakterülete. A tőzsde világában nap, mint nap észrevehetők az értékpapírok valamilyen szisztéma szerinti áringadozásai. Feltételezhető, hogy az adott piaci és állami szektort érintő hírek befolyásolják annak működését.

A világháló terjedésével számos olyan online hírforrás jelent meg, mely ezeket az információkat a rendelkezésünkre bocsátja. Az ilyen típusú természetes nyelvű információk azonban többnyire szubjektív tartalommal bírnak és feldolgozásuk korántsem triviális.

Dolgozatomban ezeket a híreket gyűjtöttem össze és dolgoztam fel, hogy azokból később szövegbányászati módszerekkel következtetéseket vonjak le. A feladat során, az összegyűjtött híreken hangulati elemzéseket végeztem és azokat pozitív, negatív vagy semleges hangulati osztályba soroltam.

Az így feldogozott híreket összevetve a tőzsde árfolyam-ingadozásával átfogó képet kaptam azok kapcsolatáról.

A kapott eredmények pedig arra adnak választ, hogy vajon milyen módon képesek az online hírek befolyásolni a legnagyobb piaci szereplők értékpapírjainak értékét.

A feladat megoldásához a Python programnyelvet használtam, melynek kiegészítő könyvtárai lehetőséget biztosítanak a szövegbányászat, a véleménydetektáció és a hangulati elemzés megvalósítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.