Online információ megjelenítő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Online Információ Megjelenítő Rendszer (a későbbiekben OIMR) feladata egy külső forrásból bevitt adatok szép és elegáns grafikus megjelenítése. A rendszer egy felhasználóbarát beviteli felületen várja a megjelenítendő adatfájlt, illetve itt állíthatjuk be a grafikon külső jellemzőit. Küldés után a modellező program elkészíti a képeket, és elérhetővé teszi őket a felhasználó számára, hogy ő azután felhasználhassa azokat kedve szerint.

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy miért lenne szükségünk egy külső rendszert használni, ha már a táblázatkezelő programunk amúgy is képes grafikonok előállítására. Az OIMR előnyei közé tartozik maga a vizuális látványbeli különbség, hiszen rendkívül szemet gyönyörködtető grafikonokat állíthatunk elő velük. A mai világban nagyon fontos a megjelenés, így mondanom se kell, hogy egy esztétikus grafikon könnyen felkeltheti mások figyelmét. Vegyünk például egy prezentációt. Az emberre alapvetően a vizuális ingerek hatnak nagyobb mértékben, egy előadás során így könnyebben tarthatjuk fenn a közönség érdeklődését egy látványos ábrával, miközben elmondjuk a mondandónkat. Már rögtön első látásra megnyerhetjük vele a hallgatóságot, ha előadás slide-jaink nem egy semmitmondó kék háttéren lévő felsorolásból, és néhány nagyon alapvető ábrából állnak, hanem modern, dinamikus felépítésű oldalakból és dizájnos grafikonokból.

A rendszer megvalósítása során törekedtem a könnyű kezelhetőségre, laikusok számára is könnyen kiismerhető felületre. A program használata felhasználói oldalról teljes mértékben online, nem szükséges hozzá külön telepítenie semmilyen programot. Ha a felhasználó rendelkezik a megjelenítendő adatokat tartalmazó fájllal, illetve a példa modelleket és színteret tartalmazó modellfájllal, akkor már csak egy böngészőre és internet kapcsolatra van szüksége, hogy a rendszer segítségével előállíthassa a grafikonokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.