Online kártya játék fejlesztése Silverlight környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internetes technológiák területén dinamikus fejlődés figyelhető meg. Több alkalmazás platform látott napvilágot az elmúlt években, ezek közé sorolható a Microsoft Silverlight technológia is. Ezen technológiák lehetőséget adtak az online játékok elterjedésére. Az online szórakoztató ipar nagy részét a szerencsejátékok teszik ki, ezek közé sorolhatóak az online kártyajátékok is. Napjainkban a legnépszerűbb kártyajáték a póker, azon belül is a Texas Hold’em. Szakdolgozatom témája egy olyan alkalmazás elkészítése, amely segítségével emberi játékosok online tudnak egymással pókerezni egy böngészőben futó alkalmazáson keresztül.

A Silverlight technológia célja az, hogy gazdag felhasználói élményt valósítson meg egy böngészőben, és mindeközben elérhető legyen a .NET keretrendszerben már megszokott osztályaink nagy része a fejlesztők számára. A Silverlight használatával lehetőség nyílik böngésző független, Flash jellegű webalkalmazások készítésére. Mivel a Silverlight egy kliens oldali technológia, szükség van egy szerver oldali komponens elkészítésére, ami az egyes játékosokat összekapcsolja. Ahhoz, hogy a kliensek el tudják érni a szerver szolgáltatásait, a Windows Communication Foundation (WCF) technológiát választottam. A WCF számos szolgáltatást nyújt többek között biztonságos és megbízható üzenettovábbítás támogatására és egységes programozási modellt nyújt a különböző elosztott rendszerek fejlesztéséhez, támogatja továbbá a duplex kommunikációt a kliens és a szerver között, ami online játékoknál fontos szempont.

Az alkalmazás elkészítése előtt elmélyültem a megvalósított póker változat szabályrendszerében. A feladat megoldását ezek után két részre bontottam. Első lépésben a kliens oldali grafikus felületet terveztem és valósítottam meg. A kliens oldalon lehetőségünk van regisztrálni a rendszerbe, majd csatlakozhatunk már meglévő játékasztalokhoz, vagy akár újat is létrehozhatunk. Második lépésben a szerver oldalt készítettem el, amely implementálja a póker játék szabályait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.