Online kérdőív keretrendszer előadásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mobil technológia és az egyre szélesebb körben elérhető internetes kapcsolat lehetővé teszi, hogy az egyetemi előadások interaktívabbakká válhassanak. Az interakció egyik formája a szavazás, amikor a hallgatóság az előadó által feltett kérdés lehetséges válaszaira szavazhat. Az elérhető technológia lehetővé teszi, hogy az egyes válaszlehetőségekre ne csak a megszokott kézfelemeléssel lehessen szavazni, hanem kézi készülékkel vagy hordozható számítógéppel felvértezve on-line, anonim módon is.

A szakdolgozat fent említetthez hasonló felhasználói alkalmazás implementálásával foglalkozik, mobil és webes kliensre egyaránt. Kiindulási megkötés volt, hogy a mobilkliens Android alapokon legyen megvalósítva, ebből kifolyólag a programozási nyelv a Java nyelv lett. Így mindenképp olyan webes kliens technológiára volt szükség, ami Java nyelvet támogat, az opciók közül végül a Google Web Toolkit megoldást választottam.

A fejlesztés több lépcsőben történt, először egy lokális Java alkalmazást készítettem, melynek célja az alapok lefektetése volt, mint osztálystruktúra, felhasználói felület megtervezése és műveletek implementálása. Az alkalmazás kliens-szerver módon épül fel, a szerver feladata az adatbázis elérése és menedzselése, a kliens pedig a megjelenítésért és az események kezeléséért felelős.

Az alkalmazást később a Google Web Toolkit segítségével átalakítottam weboldallá, amit ezek után web szerverre telepítettem ki.

Harmadik lépésként a mobilkliens fejlesztése következett, melynek segítségével a felhasználó kérdéssorokat tud kitölteni. Ennél a pontnál több opció is felmerült, végül egy olyan megoldást választottam, mellyel a már meglévő rendszert tudja használni az Android kliens is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.