Online, multiplayer, böngészőben játszható játék fejlesztése Unity keretrendszer segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az internetes, böngészőben futó játékok egyre nagyobb teret hódítanak. Ez köszönhető annak, hogy komoly igény van telepítést nem igénylő, gyorsan letölthető alkalmazásokra. A játékfejlesztés egy másik ága, az ún. MMO játékok is egyre nagyobb fel-használói bázissal rendelkeznek. Ez utóbbiak kivétel nélkül nagy, háromdimenziós virtuális világokat alkalmaznak.

Az én célom az volt, hogy ezt a két ágat megpróbáljam összeházasítani, előnyeiket fel-használva egy új játékot készíteni. Természetesen mindezt egyedül nem tudnám megvalósítani, ha a grafikus motort, a hálózati kommunikációt is minden részletében egyedül kellene kifejlesztenem. Ezért választottam a Unity és a Badumna keretrendszereket e célra. Ezen platformok segítségével jobban koncentrálhattam azokra a dolgokra, melyek egyedibbé tehetnek egy játékot.

Mivel az internetes játékok esetében kritikus a letöltendő fájlméret, illetve a többjátékos változatokban a szinkronizáció során küldött adat mérete, a virtuális világ kiterjedése ko-moly korlátokba ütközhet. Az egyetlen járható út tehát a színterek procedurális előállítása. Az általam készített játékban a játékkörnyezet egy nagyváros, magas házakkal, rácsszerkezetű utakkal. Egy ilyen színtér generálása elsőre egyszerűnek tűnhet, valójában több problémát felvet, meg kell oldani az ismétlődés nélküli, összefüggő város- és utcaszerkezet ki-rajzolását.

A Unity 3D napjaink egyik legjobb játékfejlesztő keretrendszere. Ezt igazolja a számtalan díj és elismerés, melyet a készítők kaptak. Többféle – asztali, webes, sőt mobil - platformot támogat, komoly képességekkel rendelkező grafikus motorja van, nagyban meg-könnyíti a fejlesztők munkáját. A hozzá készült webes plugin elterjedtsége is kiváló, egyre több számítógépen érhető el.

A Badumna Network Suite egy decentralizált hálózati eszköz, mely könnyen integrál-ható egy Unity-vel készült játékhoz. Segítségével komoly szerverszámítógépek nélkül is nagy játékosszámú alkalmazásokat fejleszthetünk.

Ezek miatt esett a választásom a fenti technológiákra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.