Online platform fejlesztése Smart Home alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Budai Péter István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A beépíthető eszközökben elérhető egyre nagyobb számítási kapacitás miatt egyre komolyabb funkciókat képesek ellátni a kisméretű rendszerek, egymás után jelennek meg az újabbnál újabb alkalmazási területek. Ezzel párhuzamosan elterjedőben vannak a különböző lakásautomatizálási eszközök, melyek általában egy dedikált protokollt használnak egy saját fizikai hálózaton keresztül. Ma már megvalósítható, hogy sok ilyen eszköz összekapcsolódva egy hálózaton képes legyen kommunikálni és egymással összehangolva tudjon műveleteket végezni.

A beágyazott eszközök fejlődésének köszönhetően mára lehetővé vált a közvetlen irányítás interneten keresztül. A modern szoftverfejlesztői eszközkészletek segítségével készíthető olyan webalkalmazás, ami hatékonyan ki tudja szolgálni a konfigurációs és vezérlési feladatokat.

Egy intelligens otthoni alkalmazás számára kritikus, hogy egyes események és változások minél gyorsabban végigfussanak egy rendszeren és érzékelhető eredményt adjanak a felhasználók számára. Ennek nincs is semmilyen akadálya addig, amíg az eszközről egy központi szerver felé irányul a kommunikációs igény vagy az eszközök publikus címmel rendelkeznek. Az esetek többségében azonban valamilyen alhálózaton keresztül érhető el a webalkalmazás. Egy megoldás lehet a rövid periódusú ismételt lekérdezés vagy a folyamatos kapcsolat, de ez meglehetősen erőforrás igényes mind kliens, mind szerver oldalon.

Dolgozatomban erre a problémára adok skálázható megoldást. Több lehetőséget hasonlítok össze, majd kiértékelem az egyes implementációs lehetőségeket. A cél az, hogy magas szintű felhasználói élmény nyújtása mellett minimalizáljam az internetes kommunikációt, valamint a kiszolgáló és az egyes eszközök igénybevételét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.