Online vásárlás támogatása Windows Phone 8 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt néhány évben a mobiltelefonok hatalmas fejlődésen mentek át, mind hardverek, mind pedig az operációs rendszerek területén. A modern készülékek számítási teljesítménye már összemérhető az asztali számítógépek teljesítményével. Ez a technológia fejlődés új lehetőségeket nyitott a mobil platformok terén. Az egyik ilyen terület a kiterjesztett valóság.

A kiterjesztett valóság – azaz Augmented Reality – a számítástechnika azon területe, amely ötvözi a valós és a virtuális világot. Ebben az esetben ez annyit tesz, hogy az okostelefon kamerájának képére, azaz a valós környezetre, plusz információkat vetítünk, ami lehet bármilyen multimédiás tartalom. Amikor a mobilunk kamerájával szétnézünk egy adott környéken, megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitva tartása vagy akár az adott irányban levő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk.

A diplomatervben megvalósított alkalmazás, a kiterjesztett valóság eszköztárának felhasználásával képes a vásárlást és a napi rutint támogatni. Az elkészült alkalmazás képes megjeleníteni a körülöttünk található létesítményeket, legyen szó bevásárlóközpontokról, egy étteremről vagy akár szórakozóhelyről.

Az alkalmazás két nagyobb komponensből épül fel. Egy szerver oldali WCF alapú webszolgáltatás, es egy Windows Phone 8-as kliens alkalmazás. A szerver oldal feladata az adatok szolgáltatatása a kliens számára. A mobil kliens pedig elsősorban, a szervertől kapott adatok megjelenítéséért felelős.

A megfelelő felhasználói élmény érdekében, amihez hozzá tartozik az is, hogy a világ bármely pontján legyen megjeleníthető találat a adott kategóriákon belül, az adatokat külső tartalom szolgáltatótól kellett beszerezni. A Google Places szolgáltatás ideális választásnak tűnt, így a szerver oldali komponenstől lekérdezhető legtöbb adatot a Google Places Api nyújtja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.