Online videointerjú rendszer Azure platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világban sok területen találkozhatunk az interjú fogalmával, elég csak bekapcsolni a televíziót vagy még inkább egy állásinterjúra gondolni. Ezek közös jellemzője, hogy az elkészítésükhöz nem csupán az alanyra van szükség, hanem egy-két, akár több emberre, akik felteszik a megfelelő kérdéseket, figyelik a reakciókat. Ez utóbbi tulajdonság például, a már emlegetett, állásinterjúkat bonyolíthatja, elhúzhatja, költségessé teheti, amennyiben nem egyetlen ember szerepel mindkét oldalon.

Sokkal kellemesebb megoldás lenne, ha az interjút készítő személy(ek) csak egyszer kéne, hogy elvégezzék az interjú összeállításának folyamatát, majd ezt követően akárhány esetben újrafelhasználhatóvá, plusz befektetés nélkül korlátlan számú emberre alkalmazhatóvá válna. Az eredményeket így minden érdekelt egymástól függetlenül tudná elemezni. Azon a nyilvánvaló hátrányon kívül, hogy egy ilyen megoldással, az alannyal való személyes érintkezés élménye elmarad, rengeteg időt és költséget spórolhatnánk, még abban az esetben is, ha csak egyfajta előszűrőként használjuk.

A számítási felhő fogalma néhány éve jelent meg a köztudatban. Ez az érdekesen hangzó kifejezés annyit takar, hogy a használt programjaink, adataink valahol egy számunkra egész pontosan nem ismert helyen, akár elosztva, duplikálva helyezkednek el, és az interneten keresztül tudunk velük kommunikálni, érjük el őket. Ily módon megszabadulunk a (magas rendelkezésre állású) számítógép rendszer és hálózat karbantartási feladataitól. Ráadásul ezek a rendszerek általában olyan szolgáltatást nyújtanak, amelyben csak a felhasznált processzor idők, tárterületek után kell fizetnünk.

A dolgozatomban a fenti két témát kombinálva, annak a lehetőségét vizsgálom, hogy a legújabb technológiákat felhasználva, a Microsoft Windows Azure elnevezésű számítási felhőjét alapul véve, miképp valósulhat meg egy online videóinterjú rendszer.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.