Online vitorlásverseny-követő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A dolgozatomban egy online vitorlásverseny-követő rendszer elkészítésének lépéseit, problémáit fogom tárgyalni. Ezen problémák azonban nem egyediek a vitorlás követés témájára, közülük sok külön-külön is előfordul számtalan hasonló jellegű webes rendszerekben.

Jelen szakdolgozat témáját képezi továbbá a meglévő megoldások megismerése is, a már lefeljesztett, esetleg kereskedelemben előforduló programokhoz való hasonlítás. Ismertetem az általam fejlesztett rendszer sajátosságait, egyes megoldásokban való eltéréseit a már használatban levő rendszerektől.

A felhasznált elvek és megoldások, tervezési szempontok részletes ismertetése elengedhetetlen a teljes megoldás megismeréséhez. Továbbá az adott technológiák előfordulása a fejlesztett rendszerben, különböző problémák kiküszöbölésére való felhasználásuk is része az elkövetkezőknek.

Az általam elképzelt rendszer akár a jövőben kereskedelmi forgalomba is hozható, reményeim szerint a már meglévőkkel ellentétben a számára kitűzött feladatokat maradéktalanul képes lesz ellátni, és a jövőben több fejlesztés révén egy igazán kézenfekvő, és sokrétű megoldást kínálhat a vitorlásversenyek követésére, esetlegesen lebonyolítására is.

Technológiáját tekintve a rendszer megjelenítő komponensei JavaScript-ben, WebGL technológiával, míg a kiszolgáló komponensei Java nyelven íródtak. A kiszolgáló komponensek nagyvállalati környezetbe szánt technológiákat használnak, mint például a Spring keretrendszer, PostgreSQL adatbázis vagy Redis kulcs-érték tár. A nagy teljesítményhez igazodó micro-services architektúra telepítését elsősorban felhő platformra terveztem, mint például az Amazon Web Services, de az alkalmazás ebből a szempontból szállítófüggetlen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.