On-site villamos energia értékesítés kiépítése meglévő CHP erőműben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

Adott egy meglévő CHP (Combined Heat and Power) erőmű, amely 2005-ben épült a KÁT támogatási rendszer keretében. Miután megszűnt a támogatás a nem távhős gázmotorok számára (2010) és a távhős gázmotorok számára (2011) gazdasági okokból nem érte meg az erőművet üzemeltetni. A téma lényege, hogy a meglévő hálózat (KIF és KÖF) felmérésre kerüljön, azzal a céllal, hogy a későbbiekben ezen keresztül kisebb-nagyobb módosításokkal az on-site villamos energia ellátás KIF és KÖF feszültségen is megoldható legyen. A projektet három fő részre bontom fel, azok kerülnek most ismertetésre.

Először bemutatásra kerülnek az ehhez szükséges engedélyek, melyek lehetővé teszik a későbbi kivitelezést is. Amelyik engedélynél lehet, ott bemutatásra kerülnek a folyamat különböző fázisai is. Itt fontos szerepet játszik a sorrend, mivel egyes engedélyekhez már szükség lesz egy meglévő másik is.

Egy műszaki megoldás mögött mindig áll egy gazdasági indok, illetve modell. Műszakilag nagyon sok mindent meg lehet valósítani, ám az építéseket, új technológiákat stb. mindig finanszírozni kell, így el kell dönteni, hogy pénzügyileg meddig ésszerű befektetés. Így ez a projekt is elemzésre kerül, készül hozzá egy gazdasági modell/esettanulmány, mely eldönti, hogy indokolt-e vagy sem.

Végül felmérjük a már meglévő hálózatot. Az általam vizsgált terület a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának a birtoka. A 3 gázmotor, amelyeket az on-site termelés céljára szeretnénk felhasználni, szintén ezen a területen találhatók. A felmérést követően egy műszaki koncepció kerül kidolgozásra, mely megoldhatóvá teszi az értékesítést. Ehhez pedig szükséges egy kábelméretezés is, hogy a feszültségesést minimális szinten tudjuk tartani, valamint szükséges egy zárlatszámítás is, melyből kiderül, hogy mekkora a legnagyobb áramerősség, amivel a berendezések zárlati szilárdságát kell méretezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.