Önszervező autóipari automatizált berendezés tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A diplomamunkám során bemutatom az önszervező gyártósorok működését, felépítését és tervezési módszereit. Ehhez új technológiákon és szemléleteken alapuló trendek szükségesek, amelyeket a gyorsan fejlődő Ipar 4.0 követelményei hordoznak magukban.

A dolgozat első részében ismertetem egy már működő autóipari gyár karosszériaüzemében található, meghatározott funkciót ellátó gyártósor felépítését, hálózatának tervezési folyamatát és működését. A tervezés folyamán figyelembe kellett vennem a berendezésre vonatkozó hatósági előírásokat és a megrendelő által megadott követelményeket.

A következő cél a már működő gyártósor átalakítása úgy, hogy az új technológiák egységes alkalmazása segítségével teljesítse az Ipar 4.0 követelményeit. Tervezési és üzemeltetési szempontok alapján összehasonlítom a korábban tervezett és alkalmazott vezérlőrendszert az új ipari trendek alapján tervezettel. Megvizsgálom az új szemléletre történő áttérés nehézségeit és akadályait, amelyek megoldására különböző lehetőségeket dolgozok ki. Ezen lépések tesztelését egy szimulátor segítségével fogom elkészíteni mind a két gyártósoron. A kapott adatok elemzésével világossá válnak a gyártósorok közötti eltérések és az újratervezett gyártósor előnyei a régihez képest.

A két rendszer közti különbség nem csak a felépítésben és a hálózati kialakításban nyilvánul meg, hanem a vezérlőprogramokban is. Ezért a vezérlésért felelős PLC szoftverek szerkezetét megvizsgálom, majd a folyamatokért felelős részeket meg is valósítom a tervezés szintjén.

A módosítások után a következő szakasz a tesztelés, ugyanis fontos, hogy a létrehozott rendszer a specifikációknak megfelelően működjön és üzembiztosan hajtsa végre a rá kiszabott feladatokat. Ezért a diplomatervben javaslatokat teszek a módosítások ellenőrzésére is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.