On-the-fly adattitkosítás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A XXI. század elejére a számítógép felhasználók személyes adataik többségét digitálisan formában tárolják különféle adathordozókon. A világháló térnyerésével egy újfajta adattárolási lehetőség vált uralkodóvá, a felhő alapú adattárolás, melynek lényege, hogy fájljainkat a számítógépünktől távol lévő szervereken tároljuk, és azokat az interneten keresztül érjük el. A felhasználók jelentős hányada vesz igénybe adattárolási szolgáltatásokat a felhőben, de nem feltétlenül mérlegelik eléggé a kockázatokat, amik ezzel járnak.

A felhőbe feltöltött adat, kikerül a számítógépünk nyújtotta személyes térből. Bár a felhőszolgáltatók számos védelmi mechanizmust használnak, ennek ellenére is sokszor lehet hallani, hogy kiberbűnözők adatokat lopnak adattárolási célra fenntartott szerverekről. A szakdolgozatom témáját az a tény ihlette, hogy biztonságosabbá kell tenni a személyes adatok tárolását a felhőben egy az eddigiekhez hozzá kapcsolódó védelmi szintet beépítve a rendszerbe.

A szakdolgozatom célja, egy olyan alkalmazás megtervezése és implementálása, amely képes a felhőbe feltölteni kívánt adatot a saját számítógépünkön, még a memóriában titkosítani és ezt a titkosított fájlt aztán a felhőbe feltölteni. Így megvalósul az az új védelmi szint, amely szinte száz százalékos biztonságot nyújt, hiszen a felhőben tárolt adat hiába kerül illetéktelen kezekbe, a benne lévő információt csak akkor lehet megtekinteni, ha tudjuk az adatállományhoz tartozó titkos kulcsot. Természetesen, ha az alkalmazás segítségével nyitjuk meg a fájlunkat, úgy minden további nélkül visszafejtésre kerül a titkos adat, így azok bármikor ismét helyreállíthatók a felhőben lévő titkosított példányokból. A szakdolgozatomban kitérek három nagy felhő tárhely szolgáltatóra, továbbá a programban felhasznált titkosítási eljárások működésére is. Végezetül pedig megtervezek és implementálok egy olyan alkalmazást, amely on-the-fly valósítja meg az adatok titkosítását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.