OpenCV alapú gépi látórendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Évszázadok óta a technológia fejlődésének egyik fő célja, hogy az emberi munkafolyamatokat gépekkel váltsák fel, hogy hatékonyabb, olcsóbb és biztonságosabb termékekkel rendelkezhessünk. Az összeszerelési folyamatokat robotkarok-, a mozgást járművek-, a látást kamerák váltják fel. Az emberi látás nem csak a képi információ befogadását jelenti, aminek elvégzésére a kamerák hivatottak, hanem az információ feldolgozását is. A képi információ feldolgozására gépi látórendszereket alkalmazunk, melyek a kamera által érzékelt képeket képesek értelmezni és ezek alapján akár döntéseket is tudnak hozni. A gépi látórendszerek a világ számos területén segítik az emberek munkáját, mint például a bűnmegelőzés során, orvostudományban, autóiparban, okos városok fejlesztése során, stb.

Dolgozatomban először általánosságban mutatom be a gépi látórendszereket és ezek kihívásait. Majd specifikusan ismertetem az objektumkövetés lépéseit, nagy hangsúlyt fektetve a gyalogoskövetésre. Lépésről-lépésre bemutatom, hogyan kell összetartozó képek sorozatából előállítani a mozgásban lévő objektumok listáját, kezdve a háttérleválasztástól, a hibacsökkentésen keresztül, a mozgó gyalogosok útvonalának meghatározásáig.

Továbbá ismertetem a felépített rendszer architektúráját, melyben rámutatok az alkalmazás egyes komponenseinek feladatára és a komponensek közti kapcsolatokra. Megmutatom miként követtem a kódolási alapelveket a rendszerem tervezése közben, mint például a helyes elnevezéseket, optimális függvényeket, újrafelhasználhatóságot, olvashatóságot, stb.

Az elkészült alkalmazás hatékonyságát referenciaméréseken keresztül vizsgálom meg, melyek során összehasonlítom az emberi látást az alkalmazás képességeivel. Ezért készítettem egy referenciamérés-halmazt, hogy össze lehessen hasonlítani az alkalmazás által készített eredményekkel ugyanarra a képsorozatra vonatkozóan.

Végül bemutatom hogyan érdemes tesztelni egy gépi látórendszer-alkalmazást, melyben nagy hangsúlyt fektetek a reprodukálható tesztlépésekre, annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen hangolni a működéshez szükséges paramétereket. Ezen felül bemutatok egy-egy tesztelési módszert, összevetve az előnyeit és a hátrányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.