OpenFLow protokollvezérlő teljesítményének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rétvári Gábor Ferenc
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A számítógépes hálózatoktól való függés egyre nagyobb mértékű, ezért fontos azok hatásos menedzselése, irányítása. A hálózaton továbbított adatokat megkülönböztethetjük azok célja, feladata alapján. A hálózati architektúrát három elméleti síkra oszthatjuk: menedzsment-, vezérlő- és adatsík.

A vezérlő síkon történik a hálózati térkép elkészítése, karbantartása, valamint a különféle útvonal-számítási és -választási feladatokat végző protokollok is ezen a szinten futnak.

Az IP hálózati elemek általában ezen síkok szerint elkülöníthető logikai egységekből épülnek fel. Ez azt jelenti, hogy a vezérlő- és adatsík már külön van választva egymástól a switch-eken belül. Az „elosztott hálózati architektúra” lényege, hogy ezeket a különálló funkciókat fizikailag is elkülönítve kezeli, vagyis a switch eszközökből eltávolítható a vezérlő sík egy különálló fizikai egységbe.

Erre a fizikai elkülönítésre több szabványt is készítettek már, például a „Forwarding and Control Element Separation” (ForCES) keretrendszert, amely protokolljait már az IETF is elfogadta.

Egy funkcióiban hasonló szabványt készít az OpenFlow Consortium is, az „OpenFlow Switch Specification”-t. Ebben a szabványban a vezérlési funkciók azon túl, hogy ki vannak véve a switch-ekből, központosítottak is. Egy, vagy több vezérlő számítógéphez csatlakoznak az OpenFlow-képes switchek, és a szabvány által definiált biztonságos csatornán kommunikálnak a vezérlővel.

NOX egy OpenFlow szabványnak megfelelő vezérlő program, amely amellett, hogy nyílt forráskódú, magas szintű programozói felülettel (API-val) is rendelkezik.

Ebben a szakdolgozatban olyan hálózatokat hoztam létre, amelyekben egyetlen NOX alkalmazás vezérelte a hálózatba kötött switch-eket. Több száz fizikai eszköz helyett programmal emulált teszthálózatokon végeztem méréseket, amelyek célja a vezérlő skálázódásának vizsgálata volt, processzor, memória és hálózati terhelés tekintetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.