OpenFlow hálózatok magas szintű, deklaratív programozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai hálózatok olyan alapokra épülnek, amelyek 20 éve nem változtak, ráadásul megváltoztatni ezeket nem egyszerű feladat. A kutatóknak nagyon nehéz ötleteik kivitelezése, mivel a gyártók eszközeiket és önmagukat védve nem engednek eszközeik belső működéseikbe betekintést. Ez a jelenlegi koncepció akadályozza a kutatókat, hogy új ötleteiket megvalósítsák és teszteljék nagyméretű hálózatokban, helyette szoftveres eszközökre vagy fizikai prototípusok építésére kényszeríti őket.

A Software Defined Networking koncepció ezen a szükségen próbál segíteni azzal, hogy egy olyan környezetet ajánl, ahol a gyártók védhetik eszközeik belső felépítését anélkül, hogy a kutatókat akadályoznák. Ennek megvalósítására az OpenFlow protokoll – a legelterjedtebb Software Defined Networking megoldás – elválasztja az adattovábbító (forwarding) és a kontroll síkot különálló hálózati elemekké. Az adattovábbító sík működését meghagyja a gyártóknak, és csak a protokollt definiálja, amin keresztül a kutatók saját kontrollerekkel működtethetik az eszközöket. Egy ilyen megoldás nagy távlatokat nyit a hálózatok fejlesztésében, ugyanakkor egy intézményi szintű hálózat működtetéséhez nem elegendő.

Diplomamunkámban bemutatom a Software Defined Networking koncepciót és két legfontosabb képviselőjét: ForCES és az OpenFlow protokoll. Érveket hozok fel egy operációs rendszer megvalósítására SDN hálózatokhoz, valamint deklaratív halózat-definíciós programozási nyelvek felhasználására – például Frenetic és Nettle –, amelyek képesek konzisztens hálózati irányelvek (policy) előállítására. Azonosítom a legfontosabb részeit egy ilyen operációs rendszernek, valamint megvalósítom a hálózati irányelvek generálásáért felelős modult. Ennek megvalósítására felhasználom az OpenFlow protokollt, valamint a Frenetic hálózat-definíciós nyelvet, és implementálok egy olyan kontroll pontot, ahonnan az egész hálózat irányítható az OpenFlow kontrollereken keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.