OpenFlow teszthálózat kialakítása Bloom filter alapú útvonalválasztási mechanizmusok vizsgálatára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája egy olyan OpenFlow teszthálózat kialakítása, melyen lehetőség nyílik új, Bloom filter alapú útvonalválasztási mechanizmus vizsgálatára. Az OpenFlow ajánlás szétválasztja a switch-ek belső működését (csomagtovábbítás) és a vezérlő logikát, mely programozhatóvá válik. A csomagtovábbításért felelős hardveres komponenst minden gyártó egyedileg oldja meg, hisz ez nincs szabványosítva. A programozható logika komoly előrelépés, mert eddig az eszközök gyártói elrejtették a kapcsolók belső megvalósítási részleteit, így a kutatóknak nehézséget okozott az új, innovatív ötletek, új hálózati protokollok, routing algoritmusok kipróbálása valós körülmények között. Az OpenFlow-t támogató eszközök eleinte csak szoftveres implementációkként léteztek, amelyek PC-ken futtathatók (OpenFlow Reference Switch és az Open vSwitch), majd később megjelentek az ezt a protokollt támogató eszközök is a piacon. Ilyen eszközök a laboratóriumban is megtalálhatók: TP-Link kapcsolók, egy HP ProCurve Switch. Eredeti, gyári beállítások esetén egyik sem támogatja az ajánlást.

A szakdolgozatom során vizsgált algoritmus egy nem IP alapú, source routing (a forrásban előre meg van határozva az útvonal) mechanizmus, ami egy egyszerű Bloom filtert valósít meg annak eldöntésére, hogy a csomagokat merre továbbítsa.

Ennek vizsgálatára három különböző típusú hálózatot terveztem meg. Az egyik csak szoftveres, a másik csak hardveres és végül szoftveres és hardveres kapcsolókat is egyaránt tartalmazó topológiát alakítottam ki.

A tervezést a hálózat kiépítése követte a laborban rendelkezésre álló eszközökből.

A kialakított hálózatokat különböző hálózati paraméterekre megvizsgáltam: sávszélesség, jitter és késleltetés. A vizsgálatok eredményeit részletesen dokumentáltam, a mérési adatokat táblázatba rendeztem, majd diagramokon ábrázoltam, hogy szemléletes legyen az egyes esetek közötti különbség, és ezek alapján következtettem az algoritmus előnyeire és hátrányaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.