OpenStack alapú felhő szolgáltatás implemetációja és vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban az informatikának egyik nagyon fontos és gyorsan fejlődő területe a felhő alapú számítástechnika. Igazán nem is lehet meghatározni, hogy mennyi szolgáltatáshoz biztosít alapot. Legyen szó akár e-mailek küldéséről, fájlok tárolásáról, számítások végzéséről, adatfeldolgozásról, vagy más feladatokról, a felhővel elvégezhetőek ingyenesen, vagy legalábbis nagyon alacsony áron. A felhő rendszerek nemcsak a privát szektor számára fontosak, hanem a nagy cégeknek is. A kulcs a költséghatékony megoldásoknak köszönhető alacsony kockázatokban rejlik. A kapcsolódó technológiák széles körben használtak, tehát egy olyan területről van szó, amibe megéri befektetni pénzt és időt egyaránt.

A munka a cloud computingot az alapoktól kezdve mutatja be. Egy általános bevezető után, a történelemről, virtualizációról, valamint az előnyökről és a hátrányokról is szó esik, a szolgáltatási- és telepítési modellek, valamint a jövőre való kitekintés mellett. Az általános információk után, néhány széles körben használt felhő technológia is bemutatásra kerül, mint az Amazon EC2, Google App Engine, valamint a Microsoft Azure: Cloud Services, de ezeken kívül más cégek termékei is említésre kerülnek.

Ennek a munkának a szempontjából az OpenStack a legfontosabb felhő technológia, amely alkalmas privát és nyilvános felhők létrehozására egyaránt. Az OpenStack kiváló lehetőséget kínál, legyen szó akár felhő rendszerek létrehozásáról, menedzseléséről, vagy konfigurálásáról. A rendszer komponensei szinte minden területet lefednek, kezdve a számítások elvégzésétől, a hálózatkezelésen-, valamint a tároláson át egészen az autentikációig.

A munka második részében egy OpenStack alapú felhő szolgáltatás implementációjának és tesztelésének bemutatására kerül sor, a tervezés korai szakaszától kezdve, az implementációs részleteken át, egészen a tesztek részletes eredményeinek ismertetéséig. A megvalósított szolgáltatás egyszerű funkcionalitást valósít meg, de a hangsúly inkább a bemutatott elveken és a használt technológiákon van. A szakdolgozatban egy két rétegű felhő infrastruktúra implementálásának lehetséges módszere kerül bemutatásra, amely egy IaaS- (az infrastruktúrát adja), valamint egy SaaS rétegből áll. A szoftver SaaS-ként elérhetővé válik a kliensek számára, így megvalósítva a második réteget, az elsőre épülve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.