OpenStack felhőben alkalmazható terheléselosztási alternatívák összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a legelterjedtebb nyílt felhő platform az OpenStack, ami kis és nagyvállalatok számára is megfelelő infrastrukturális alapot nyújt. Az OpenStack rendszerben kétféleképpen lehetséges terheléselosztó szolgáltatásokat alkalmazni. Egyrészt létezik beépített szolgáltatása, másrészt, amikor virtuális gépen indítunk el egy független load balancer-t.

A szakdolgozatom témája kiépíteni egy működő környezetet az OpenStack newton verziójának segítségével, amely alapot ad terheléselosztók vizsgálatára. Ezen belül létrehoztam web szervereket, amiken teszteltem az OpenStack, az Nginx, és az Apache terheléselosztó szolgáltatásait. A terheléselosztók konfigurációját egyénileg oldottam meg, megismertem előnyeiket, hátrányaikat.

Sok cégnél alkalmazzák a terheléselosztó szolgáltatásokat, viszont az ingyenesek közül is nehéz a megfelelő kiválasztása. Dolgozatom célja áttekintést nyújtani a terheléselosztó kiválasztásának megkönnyítésére. Megismertem a konfigurációs lehetőségeiket, algoritmusaik működését. Megmértem a generált kérésekre való válaszidejüket kérés és kliensszám alapján. Ezeknek a tulajdonságoknak az ismerete hasznos lehet, mivel működésük különböző, ezért fontos, hogy az igényekhez legjobban illő megoldást válasszuk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.