Operációs rendszerek összehasonlítása mikrovezérlős rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ipari termékekben megtalálható beágyazott rendszerek által megvalósítandó feladatok komplex működési mechanizmusokat igényelhetnek.

Az elvégzendő feladat bonyolultságával arányosan nehezedik a feladatot megvalósító szoftver tervezése, mely a termék fejlesztési költségét is nagyban befolyásolja.

Beágyazott operációs rendszer használatával a fejlesztési idő csökkenthető a rendelkezésre álló tervezési minták alkalmazásával, a csoportban történő fejlesztéssel, illetve a meglévő szoftverek újrahasznosításával.

A piacon elérhető operációs rendszerek között megtalálható real-time feladatok ellátására is alkalmas rendszerek. Ezek között léteznek ingyenesen elérhetőek és olyanok is, amelyekhez az egyes perifériák használatát támogató kiegészítő modulok is kaphatóak.

A beágyazott rendszereket gyártó cégeknek nem áll rendelkezésükre egységesen elfogadott teljesítménymutató, amely alapján össze tudnák hasonlítani a különböző operációs rendszereket. Ennek következtében csak előzetes szimpátiára alapozva tudják meghozni a döntést a választásuk során.

A dolgozatban bemutatom a szakirodalmakban gyakran előforduló teljesítménymutatókat, majd kiegészítő hardver segítségével elvégzem a hozzájuk tartozó méréseket. A dolgozat végén értékelem az eredményeket, majd javaslatot teszek az egyes operációs rendszerek felhasználásának területére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.