Optikai beteg pozicionálás és megfigyelés sugárterápiás kezelések során

OData támogatás
Konzulens:
Kertész Zsolt László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az informatika nagy léptékű fejlődésével a gépi látás is egyre fontosabb eleme lesz a mindennapi életünknek. Az informatika területén elterjedő gépi látó rendszerek már számtalan helyen megjelentek, így a sugárterápiás kezelések során is alkalmazzák.

A szakdolgozatom során a jelenleg is széles körben alkalmazott VisionRT által készített AlignRT rendszert használtam. Az AlignRT több 3D sztereo kamerából álló rendszer, melynek segítségével pontfelhők készíthetőek. A szakdolgozatom fő célja, hogy két pontfelhőn felületillesztési algoritmusok segítségével, megtalálni egy transzformációt a két pontfelhő között.

A dolgozat első részében egy bevezetést mutatok a sugárterápiás kezelések és a használt intelligens kamera rendszer világába. A bevezető rész tartalmazza a megoldandó problémákat valamint a dolgozatom során használt szoftverek rövid leírását.

Ezt követően a lokális algoritmusok, azaz az Iterative Closest Point és variánsai kerülnek bemutatásra. Mérési eredményekkel alátámasztva a legalkalmasabb algoritmus keresése a cél. Majd a lokális algoritmusok hibáinak ismertetése.

A lokális algoritmusok hibáira a globális regisztrációs algoritmusok adhatják a megoldást. A lokális részt követően néhány globális regisztrációs megoldást tárgyalok a dolgozatban. Majd az algoritmusok konklúziójával zárom a vizsgálatukat.

A beteg pozicionálás és beteg megfigyelés problémákra egy-egy lehetséges feldolgozási folyamatot fogok bemutatni.

A dolgozat utolsó részében pedig a korábban bemutatott valamennyi algoritmust működtető konzolalkalmazás felépítését tárgyalom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.