Optikai gerinchálózatok bővítésének optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Cinkler Tibor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink kapcsolatorientált világában az információ iránti szomj oltása a távközlési vállalatok elsődleges célja. Az ügyfél igényeinek csak saját pénztárcája vagy a szolgáltató hálózatának kapacitása és fejlettsége szab határt. Napról napra feladat elé állítja ez a helyzet a hálózattervező mérnököket. A hálózat melyik szegmensét, melyik eszközét kellene fejleszteni, bővíteni, nagyobbra cserélni? A fizikai beavatkozás, új eszköz vásárlása mindig költségesebb, mint a szoftveres bővítés.

A kapacitás mellett nagyon fontos tényező a megbízhatóság, a rendelkezésre állás is. Ha a szolgáltatás egy ideig nem működik, az ügyfelek nagyon gyorsan észreveszik és akár egy perces kiesés is már kritikus sebet üthet az ügyfél és a szolgáltató közötti bizalmi kapcsolaton. Szükséges hát olyan védelmi mechanizmusok alkalmazása, melyek képesek a szolgáltatást fenntartani az elkerülhetetlen hibák bekövetkeztének pillanatában is.

Munkám során olyan általános módszereket dolgoztam ki, melyekkel könnyen bővíthető egy hálózat kapacitása komolyabb fizikai beavatkozás nélkül, vagy a fizikai bővítést teszi hatékonyabbá. A kidolgozott módszereket példaként egy valós optikai hálózaton prezentáltam. Az optimalizáláson túl foglalkoztam különböző védelmi mechanizmusok megvalósíthatóságával is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.