Optikai gerinchálózatok interaktív kiértékelése webes felületen

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Babarczi Péter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A napjainkban megjelenő népszerű alkalmazások folyamatosan növekvő adatmennyiségének továbbítására gerinchálózati szinten olyan technológia alkalmazása szükséges (optikai hálózat), mely akár képes másodpercenként több terabyte-ot is továbbítani. Az olyan összeköttetések védelmére, melyeknél a legkisebb kiesés is komoly következményekkel járhat (pl. távoli műtétek végzése) előre le kell foglalni a védelmi erőforrásokat is a hálózatban, melyeket a meghibásodás után az összeköttetés használhat. Az utóbbi években több módszert javasoltak védelemre, melyek közül egyszerűségüknek köszönhetően a hozzárendelt védelmi megoldások terjedtek el a gyakorlatban. Ezen módszerek teljesítményének összehasonlítása fontos a hálózatoperátoroknak a hálózatukhoz legjobban illeszkedő módszer kiválasztásában.

A félév során a feladatom volt megismerni az optikai hálózatokban alkalmazott védelmi lehetőségeket, ezen belül az általános hozzárendelt védelmet (GDP). Az egyes GDP módszerek szimulációjára készített programokat C++ forráskód formájában megkaptam, melyek csupán parancssorból voltak használhatóak. A szimulátorokat mélyrehatóbb tanulmányozása után a feladatom volt, hogy segítségükkel webes felületet tervezzek és implementáljak, amely lehetővé teszi ezen programok paramétereinek egy új, felhasználóbarát felületen történő beállítását, majd lefuttatja azokat és eredményeit barátságos formában megjeleníti.

Első lépésként meghatároztam az egyes szimulátorok fontosabb bemenő paramétereit, ezek a webes felületen keresztül állíthatóak. A tervezést a megvalósítás, majd a tesztelés követte. A megvalósítás során ügyeltem a felhasználóbarát felületre, így könnyedén futtatható egy szimuláció akár bővebb előismeret nélkül is. Ezt segíti az a grafikus felület, amelyen a hálózati topológia egyszerűen megrajzolható, vagy az alapértelmezett értékkel ellátott bemeneti mezők. Ennek köszönhetően a weboldal felhasználói köre széles skálán mozoghat. Elképzelhetőnek tartom, hogy az optikai hálózatok tervezőin és tesztelőin kívül az optikai hálózatok iránt érdeklődő egyetemi polgárok is hasznosnak találják, de talán akad olyan is, akit az oldal kipróbálása motivál a témában való elmélyülésre.

A tervezés folyamán lényeges szempont volt, hogy a későbbiekben az elkészített webes felület könnyen bővíthető legyen, ezáltal helyet adhat más – hasonló témájú – szimulátorok futtatásának is, így lehetővé válik azok eredményeinek látványos összehasonlítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.