Optikai leválasztó modul tervezése és bemérése autóelektronikai LIN busz rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gerhátné Udvary Eszter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjaink összetett, kompakt, analóg és digitális áramköröket tartalmazó elektronikus eszközeinek, valamint az egyre szélesebb körben elterjedő vezeték nélküli kommunikációt támogató készülékeknek megbízhatóan kell működnie egymás elektromágnesesen „terhelt” környezetében.

Az autóiparban kiemelten fontos az elektromágneses összeférhetőség vizsgálata. A mai járművekben rengeteg az elektronikus berendezés, amelyek a kényelmünkért és biztonságunkért felelősek. Zártsága miatt egy rendszeren belül terjedő zavarjel kritikus lehet az elektronikus eszközök biztonságos működését illetően, ezért megfelelő zavarvédelemmel kell ellátni őket.

A diplomaterv készítése során a feladatom az volt, hogy tervezzek egy optikai leválasztó modult az autóiparban használatos LIN busz rendszerekhez. A fizikai realizáció után teszteltem az áramkör funkcionális működését, és szabványos mérésekkel megvizsgáltam az eszköz EMC tulajdonságait.

Első lépésben irodalomkutatást végeztem az elektromágneses kompatibilitás (EMC) vizsgálatok témaköréből, és áttekintettem az autóiparban használatos kommunikációs szabványokat.

Második lépésben a korábbi félévben elkészült áramkörtervet új megfontolások alapján átalakítottam, majd az Elektronikai Technológia Tanszék nyomtatott áramköri laboratóriumában legyártattam. A modul működéséhez szükséges alkatrészeket beszereztem és a beültetést elvégeztem.

Ezt követően az alapvető funkcionális teszteket elvégeztem, a felmerülő problémákra megoldást kerestem. A hibák kijavítása után a módosított áramkörön az ISO10605, ISO11452 illetve a CISPR-25 szabványok szerint sugárzott és vezetett emissziós, valamint immunitás teszteket végeztem. Az eredményeket összehasonlítottam a Robert Bosch Kft. EMC-laboratóriumában használt OptoLIN leválasztó modul ugyanilyen teszteredményeivel, és ez alapján hitelesítettem az általam tervezett eszközt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.