Optikai vevőkészülékek tulajdonságainak és méréstechnikájának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Cseh Tamás
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkra igen széles körben elterjedtek az optikai kommunikációs, vagy más néven fénytávközlő rendszerek. Ennek oka, a nagy stabilitás, gyors adatátviteli sebesség, alacsony szálcsillapítás / km, zavarvédettség, könnyű optikai szál. Habár a kiépítés jelentősebb összegeket emészt fel, a beruházás költsége viszonylag hamar megtérül.

A fénytávközlő rendszerek egyik kulcsfontosságú eleme a fotodetektor. A fotodetektor felelős a bejövő optikai jel, elektromos jellé alakításáért. Ezért rendszertervezésnél, nagyon fontos, a fotodetektor paramétereinek, jellemző tulajdonságainak pontos ismerete. Ezen paraméterek a következők: érzékenység, kvantumhatásfok, telítési teljesítmény, telítési áram, sávszélesség.

Ezen Diplomadolgozat témája egy ismeretlen PIN diódás fotodetektor paramétereinek mérése. Az első két fejezet tematikusan felépítve ismerteti a működés megértéséhez szükséges elméleti hátteret.

A harmadik és a negyedik fejezet a különféle mérési elrendezéseket, struktúrákat valamint a mérések menetének bemutatását foglalják magukba. A mérések, hasonlóan az eredmények kiértékeléséhez, teljesen automatikus módón, az általam erre a célra megírt, mérésvezérlő programokkal történnek. A mérések eredményeit az ötödik fejezet rendszerezi.

A pontosabb, jobb mérési eredmények elérése érdekében szükséges áramkörök tervezését, majd megvalósítását a hatodik illetve a hetedik fejezetek ismertetik. A hatodik fejezet egy 1GHz-re illesztetett fotovevő implementálásának lépéseit mutatja be a tervezéstől, egészen az áramkör beméréséig. A megfelelő illesztés védetté teszi az eszközt a reflexiók által keltett zavarokkal szemben,valamint jobb hatásfokot, átvitelt biztosít. A hetedik fejezet témája, egy, monitordióda áram mérésére is alkalmas lézeradó áramkör megvalósítása. A monitordióda nem más mint egy fotodióda, mely a lézermodulon belül, a lézerdióda mellé építve található. A fényteljesítmény egy része a monitordiódába csatolódik, mely ennek hatására áramot ad le. Ezen áram nagyságából, egy referenciamérés után, optikai multiméter beiktatása nélkül is meghatározható a kimeneti optikai teljesítmény. A lézeradó dobozolását valamint a hűtésért felelős modul tervezését, ugyancsak a hetedik fejezet részletezi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.