Optimális nedvességtartalom szabályozás megvalósítása takarmánykeverő üzem pelletáló vonalain

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A takarmánygyártás során az elkészült takarmány nedvességtartalma a gyártási folyamat egyik legfontosabb tényezője, mivel a takarmány minőségét jelentősen befolyásoló tényezőről van szó. Már kismértékű 1-2% nedvességtartalom változás is jelentős minőségbeli romlást eredményezhet. Egy közepes nagyságú takarmánygyártó üzem napi 100-200 tonna készárut gyárt le, ezt az adatot alapul véve, 1% nedvességtartalom változás 1-2 tonna késztápbeli veszteséget jelenthet naponta. Egy éves periódusra vetítve és 300 munkanappal számolva ez akár 300-600 tonnányi veszteséget jelenthet az adott takarmánygyártó vállalatnak. Továbbá fontos megemlíteni, hogy a készáru nedvességtartalma általánosan 10-14% között ingadozik, míg előírás szerint a takarmánygyártó telepekről a kész táp legfeljebb 13,5-14%-os nedvességtartalommal kerülhet kereskedelmi forgalomba. A fentebb felsorolt szempontokat figyelembe véve belátható, hogy komoly létjogosultsága van egy pontos és költséghatékony nedvességszabályozási eljárás kifejlesztésének.

A diplomamunkám célja olyan megoldást találni, ami lehetővé teszi, hogy a késztáp nedvességtartalma a lehető legkisebb eltérésekkel mindig azonos értékű legyen a préselést követő hűtés során, amellyel biztosítható egy állandó, azonos minőségű termék előállítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.