Optimalizációs keretrendszerek összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Nagy András Szabolcs
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre több mérnöki feladatban fordul elő optimalizációs feladat. A feladatok bonyolultsága a számítógépek erejével párhuzamosan növekszik. Újabb algoritmusok jelennek meg, amelyek követése nem egyszerű feladat.

A különböző algoritmusokat optimalizációs keretrendszerek gyűjtik össze. Ezek a keretrendszerek megkönnyítik az optimalizációval kapcsolatos munkáinkat. Számos keretrendszert fejlesztettek az utóbbi évek során. A megfelelő keretrendszer kiválasztására viszont nem született ezidáig megfelelő módszer.

A szakdolgozat első részében az optimalizációhoz használatos fogalmakat ismertem és mutatom be különböző példákon keresztül. Bemutatok továbbá különböző típusú algoritmusokat és azoknak a működését. Az optimalizációs keretrendszerek felépítésével zárul a fejezet. A 3. fejezetben két optimalizációs keretrendszert mutatok be egy konkrét példán keresztül. Az egyikben a felhasználói felületen, a másikon egy javas projektbe való implementálásával. A 4. fejezetben felépítem az összehasonlító modellt és elmagyarázom, hogy mit miért választottam bele. Az 5. fejezetben a konkrét összehasonlítást végzem el a két keretrendszeren és az eredményeit publikálom. A 6. fejezetben ezekről az eredményekről teszek megállapítást. A 7. összefoglaló fejezetben összefoglalom a leírtakat és a jövőbeli fejlesztési lehetőségeket is kifejtem

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.