Optimalizációs lépések a DTW alapú on-line aláíráshitelesítésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az automatizált aláíráshitelesítésnek köszönhetően programozottan dönthetünk egy aláírás eredetiségéről, szakértő jelenléte nélkül is. A hétköznapok során ez számtalan élethelyzetben hasznos lehet. A feladat olyan hitelesítő rendszer kidolgozása, mely megfelelő pontossággal tudja feladatát ellátni, kellően megbízható.

Jelen dolgozat on-line aláíráshitelesítéssel foglalkozik, azon belül is DTW algoritmust használ az aláírások hasonlóságának vizsgálata céljából. Eszerint szükséges olyan tesztaláírások rendelkezésre állása, amik alapján meghatározható, hogy az eredeti aláírások egymással mennyire azonosak. Később ennek megfelelően jósolható egy ismeretlen eredetű aláírás valódisága. A tesztaláírások begyűjtése és tárolása az on-line aláíráshitelesítés során megszokott formában történt. A dolgozatban ismertetett hitelesítési módszer az aláírásadatok csak azon részét vizsgálja, melyet az off-line hitelesítés során az aláírásról tárolt kép is magában hordozna.

A dolgozatban tárgyalt hitelesítési módszerrel átlagosan körülbelül 25-30% százalékos Average Error Rate (AER) elérése sikerült. A mért szélsőértékek 15% és 57%. Az eredmények még nem kielégítőek, de alapvetően alátámasztják a terület kutatásának értelmét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.