Optimalizációs lépések a DTW alapú on-line aláíráshitelesítésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az aláírások hitelességének automatizált felülvizsgálata felkapott témának számít manapság. A legtöbb dokumentum érvényessé válásához legalább egy aláírásra van szükség. Az aláírások hitelességének manuális felülvizsgálata időigényes feladat, ezért fontos egy számítógépes programmal helyettesíteni ezt a folyamatot.

Dolgozatomban egy általam létrehozott aláíráshitelesítő program bemutatására kerül sor, amely a Dynamic Time Warping (DTW) algoritmus felhasználásával végzi az aláírások osztályozását. Létrehoztam néhány adattisztítási technikát is, amelyek elősegítik az algoritmus hatékony működését. Készítettem egy átfogó statisztikai táblázatot, amely segítségével megállapítható az algoritmus és az egyes adattisztítási technikák hatékonysága.

A DTW algoritmus átlagosan az esetek körülbelül 75%-ában vezet helyes eredményre az aláírások eredetiségét tekintve. Az adattisztítási technikák helyes felhasználásával ez az eredmény akár 10%-kal is növelhető.

Az általam készített program bemutatja a felhasznált algoritmus hatékonyságát, illetve a megvalósított adatmódosítási módszerek adta javítási lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.