Optimalizált hajtásvezérlő rendszer rádió vezérelt járműhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Számel László
Villamos Energetika Tanszék

Diplomamunkám két félévében saját építésű specializált rádió vezérelt járművet készítettem. A jármű mechanikai alkatrészeit önállóan válogattam ki és építettem fel a jármű tervezett igénybevételeinek megfelelően.

A jármű szükséges elektronikai eszközeit megfelelő utánajárást követően építettem. A jármű vezérlését meghatározó motortípusról hatástanulmányt készítettem, ezt követően a felhasznált ismeretek segítségével választottam ki a célnak megfelelő motortípust.

A kiválasztott motor típusának vezérléséről hatástanulmányt készítettem, annak vezérlési módszereiről, felhasználható kiegészítő lehetőségeiről. A teljes biztonság érdekében elemeztem a felmerülő kockázatokat a vezérlés során.

A jármű vezérlését végző hardwares eszközöket magam terveztem, gyártásukat felügyeltem. A megtervezett vezérlő elektronika, illetve kiegészítő áramkör tervezését a szakirodalom szerint finomítottam. A elektronikai eszközöket számolássakkol, szimulációk készítésével választottam ki, az esetleges hardveres problémákat elemeztem, ezeket legjobb tudásom szerint megoldottam. A nagyáramú hálózat miatt különös figyelmet fordítottam a nagy hőmérsékleti terhelések megszüntetésére.

Az elkészült elektronikára, jármű elemeire és a környezetre szimulációs környezetet készítettem, ebben finomítottam a vezérlési algoritmusokat, a jármű viselkedésével. Az elkészült vezérlési algoritmust felhasználva készítettem el a jármű pontos vezérlő szoftverét.

Az elkészült járművet szoftveresen és hardveresen is megfelelően leteszteltem. Teszteseteket állítottam elő, melyeket laboratóriumi körülmények között előzetesen teszteltem. Ezt követően az autót a valós tervezési helyére, parkokban próbáltam ki, megfigyelve a viselkedését. A teszt eredmények alapján rámutattam a jármű esetleges gyenge pontjaira, javaslatot tettem annak esetleges jövőbeli kijavítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.