Optimalizált indukciós átviteltechnológia hallókészülékeknél

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vicsi Klára
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az emberi kapcsolattartásban a kommunikáció elengedhetetlen része a hallás. A modern hallókészülékek tervezésének és fejlesztésének legfőbb célja a halláscsökkenéssel rendelkező emberek számára a megfelelő akusztikai erősítés biztosítása, mely segítségével a megmaradó hallástartományba transzformálhatóak a kommunikáció szempontjából legfontosabb hangok.

Diplomadolgozatomhoz kapcsolódó tevékenységem során a hallókészülékek indukciós átvitelére vonatkozóan optimális paraméterek meghatározása volt célom. A telefontekercs és a mikrofon érzékenységbeli különbsége miatt a mikrofonos átvitelnél alkalmazott erősítés paraméterek nem nyújtanak elégséges erősítést a telefontekercs esetében. Ennek oka az eltérő fizikai kialakításból adódik. Léteznek különböző kalibrációs programok, azonban ezek sem küszöbölik ki teljes mértékben az erősítésbeli problémát.

Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok elvégzése érdekében megfelelő mérési elrendezéseket hoztam létre. Ezek segítségével megvizsgáltam különböző telefontekercsek esetében a fizikai paraméterek befolyását a hangzásra illetve az átvitelre. Megvizsgáltam a kalibrációs folyamat hatását egy adott hallókészülék esetében. A vizsgált készüléket összehasonlítottam egy referenciakészülékkel is. Létrehoztam egy mérési eljárást, amely segítségével bármely hallókészülék indukciós átvitele optimalizálható. Meghatároztam azokat a paramétereket, melyek segítségével a lehető legjobb beszédértést lehet biztosítani a hallókészülékek indukciós vétele esetében.

Munkám során elvégeztem e paraméterek optimalizálását. Az optimalizált paramétereket megfelelőségét a Victofon Kft. által gyártott hallókészülékeken különböző audiogramok segítségével teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.