Országos ágazati nyilvántartó rendszer folyamatainak teszt-tervezése és tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Marton József Ernő
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A minőségbiztosítási folyamatok fontos részeként jelenik meg a tesztelés. Szoftverfejlesztési projektek esetében alapvető követelmény, hogy a terveknek megfelelő rendszer készüljön. A funkcionális tesztelés szolgál a működés ellenőrzésére és a hibák kiszűrésére. A tesztelési folyamatokra napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőség biztosítása érdekében.

Dolgozatomban bemutatom a tesztelés elvi alapjait, fajtáit, folyamatát és helyét a szoftver életciklusában. Egy adattárház jól körülhatárolt részének Java EE platformon megvalósított komponensei funkcionális tesztelésén keresztül mutatom be a munka fázisait. A komponensek jellemzője, hogy Web Service és Message Queue alapú kommunikáción keresztül érhetőek el a külvilág (forrásrendszerek) felől, míg az egymás közötti kommunikáció Message Queue és adatbázistáblák segítségével valósul meg. Egy élő rendszer tesztelésén dolgoztam, ahol a tapasztalatok és az igények mentén specifikációs, és ebből következően implementációs változások történtek. Ezeket szintén követnem kellett a funkcionális tesztek során.

A nem-funkcionális tesztelés a rendszer működési feltételeit, kényszereit vizsgálja. Ha nem teljesülnek a nem-funkcionális követelmények, az a rendszer használhatóságát veszélyezteti.

A feladat és a környezet sajátosságait szem előtt tartva tervezem meg a folyamatok funkcionális tesztjét és mutatom be a tesztek elvégzéséhez használt eszközöket. A tesztek elvégzése után értékelem a folyamatot annak hibáival és erősségeivel együtt. Összesen több mint 100 tesztet végeztem el, amely során számos funkcionális és nem-funkcionális problémára derült fény.

Az alkalmazott tesztelési módszer során levont tanulságok fontos visszacsatolást adhatnak a rendszer továbbfejlesztéséhez. Ezen túlmenően a munkám során szerzett tapasztalatok jól használhatóak lesznek más, hasonló rendszerek tesztelési projektjének megvalósításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.