Országos optikai aggregációs kábelhálózat redundancia-növelése és optimalizált kiterjesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mitcsenkov Attila Demeter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A távközlési iparban a felhasználói szám növekedésének és az 5G által keltett követelményeknek köszönhetően a hálózat operátoroknak új csomópontokat kell létrehozniuk az aggregációs hálózatukban. Az egyik legfontosabb szempont az elérhetőség, ezért úgy kell létrehozni és a hálózatba csatolni egy új csomópontot, hogy az legalább két független irányban elérje az eggyel magasabb hálózati szintet, vagyis a gerinchálózatot.

Az új csomópontok olyan településeken is előfordulhatnak, ahova a jelenlegi kábelstruktúra nem ér el, ezért az ilyen helyszínekhez meg kell tervezni egy új kábelnyomvonalat. Az optikai kábel építés nagyon drága, így úgy kell megtervezni az új nyomvonalat, hogy az a építés a lehető legkisebb költséggel járjon, tehát az új kábelszakasz hosszának a minimalizálása a cél. Hasonló feladatoknál eddig a szolgáltató mérnökei terveztek meg manuálisan egy-egy hiányzó szakaszt. Az én feladatom volt ezt a munkát automatizálni egy olyan szoftver elkészítésével, ami megtervezi a két független utat ezekhez a csomópontokhoz. A meglévő kábelnyomvonalak általában követik az úthálózatot, ezért a tervezés során a program is a közúthálózat nyomvonalát használja fel.

Mivel a jelenlegi aggregációs pontok létesítésekor még nem volt ilyen szigorú követelmény a redundancia, ezért ezen pontokra is ellenőrizni kell a független útpár meglétét. Ha jelenleg csak egy irányba van bekötve egy már létező csomópont, akkor a másik irányt a programnak kell megterveznie.

Diplomatervemben bővebben írok a problémáról, bemutatom a tervezés fázisait és az implementációhoz használt eszközöket, algoritmusokat. Ezen belül ismertetem többek között az úthálózat lekéréséhez használt OpenStreetMap API-kat és LEMON könyvtárat, ami egy C++-os könyvtár hálózatok modellezésre. A diplomaterv végén prezentálom és értékelem az elért eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.