Orvos-beteg kapcsolat szerepének vizsgálata allergén-specifikus immunterápia esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Antal Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság az allergia népbetegségnek számít. Ez egy „azonnali” típusú túlérzékenység, mely időben és intenzitásban fokozott, illetve valamely irányban kórosan módosult immunreakció. Egyre elterjedtebb kezelési módja az allergén specifikus immunterápia (ASIT), mely idővel valószínűleg fel fogja váltani a hagyományos, csak tüneti kezeléseket. Az ASIT a szervezetben immuntoleranciát vált ki az allergénekkel szemben, előnye, hogy hosszútávú megoldást jelent és időleges tüneti kezelést. A kutatásban, melyben részt veszek, allergén specifikus immunterápiát alkalmaznak a páciensek, mely egy nyelv alatt felszívódó gyógyszer. A terápiás készítményt hosszú időn keresztül kell alkalmazni napi rendszerességgel, ami maga után vonja a betegek viszonylag nagyszámú lemorzsolódását.

Mivel a beteg a kezelés során a gyógyszert magának adagolja, így különösen szükség van a megfelelő orvos-­beteg együttműködésre. Az immunterápia során a beteg együttműködése (“compliance”) az orvos-beteg kapcsolatnak és az alkalmazás sikerének is fontos összetevője és jellemzője. ASIT esetén ez a gyógyszer protokoll szerinti használata, pontos szedése. A kutatás végső célja a terápiás együttműködés javítása.

Munkám során dolgoztam betegszintű, betegnaplós és pszichológiai adatokkal. Számomra ezek közül a legfontosabbak a betegnapló töltöttségének arányát mutató és a pszichológiai adatok voltak. Dolgozatomban 16 pszichológiai változó eloszlását és deskriptív statisztikai mutatóit vizsgáltam. Ezen kívül kategorizáltam a betegeket a terápián való lemorzsolódás alapján egyenletes és nem egyenletes csoportokba. Végül összehasonlítottam a lemorzsolódott betegek pszichológiai profilját a nem lemorzsolódott betegekével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.