Orvosi célú képfeldolgozó algoritmusok összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A számítógépes képfeldolgozás az elmúlt évtizedben rohamos fejlődésnek indult a modern processzoroknak és grafikusegységeknek köszönhetően. A számítógépes képalkotás az orvosi diagnosztika számos területén kulcsfontosságúvá vált. A megnövekedett számítási kapacitásnak köszönhetően lehetőség nyílt új, még hatékonyabb algoritmusok kidolgozására, mellyel az orvosi diagnosztikai folyamatok jelentősen megkönnyíthetőek és felgyorsíthatók. Dolgozatom célja egy olyan környezet kidolgozása, mellyel az ezen a területen dolgozó kutatóknak lehetősége nyílik a képfeldolgozó eljárások futtatására, időigényük elemzésére, az általuk generált képek összehasonlítására, ezzel segítve új, gyorsabb és hatékonyabb algoritmusok elkészítését.

A dolgozat elkészítése során megoldott feladatokat és problémákat a következő fejezeteken keresztül mutatom be: először áttekintést adok a már létező, hasonló funkcionalitású környezetekről, majd bemutatom az általam kidolgozott keretrendszert és a mögötte húzódó tervezési döntéseket. A következő részben röviden bemutatom az MR képalkotási eljárást, ennek jellegzetes hibáját és néhány algoritmust, mely ezt a zajt korrigálja. Utána megtervezek és implementálok egy grafikus környezetet, mely felhasználóbarát felület nyújt mérések elvégzésére, végezetül pedig egy példán keresztül bemutatom a kész rendszer használatát és jelentőségét.

Az elkészült rendszer rugalmasságának és modularitásának köszönhetően könnyedén bővíthető mind új képességekkel és eljárásokkal és remélhetőleg a segítségével a jövőben akár gyorsabb és hatékonyabb algoritmusok kidolgozására is lehetőség nyílik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.