Orvosi képalkotó eszközök DICOM felvételeinek vizualizációja

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mai világunkban radiológia nélkül szinte elképzelhetetlen lenne az orvoslás. A radiológia, azaz a képalkotó orvosi diagnosztika, teszi lehetővé az orvosok számára, hogy képet kapjanak az emberi szervezetről a test felnyitása nélkül.

A kezdeti radiológiában csak film-alapú képalkotás létezett, ami azt jelenti, hogy a felvételt egy filmre vetítették le úgynevezett sötétszobákban, majd az elkészült, filmalapú kép elemzésével történt meg a diagnózis felállítása. Az idő előrehaladtával azonban megjelent az igény a keletkezett képek digitális megjelenítésére. A felvételek digitális vizualizációjával került bevezetésre a filmnélküli radiológia fogalma.

Szakdolgozatomban szemléltetem a ma legismertebb orvosi képalkotókat és azok működését, majd bemutatom az általam fejlesztett vizualizációs alkalmazást, mely DICOM képek digitális megjelenítésére alkalmas.

Az alkalmazás ismertetése során kitérek a felhasznált technológiákra, programtervezési mintákra és szoftverfejlesztési módszertanokra. Továbbá betekintést nyújtok az elérhető funkciók működésébe. A dolgozat ezeken kívül leírást ad program megfelelő használatához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.