Orvosi műszer karbantartását biztosító szoftver modell alapú fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vese a kiválasztás szerve, melynek segítségével az emberi test képes megszabadulni a vérben felgyülemlett salakanyagoktól. A művesekezelés, vagyis a dialízis során ezt a bonyolult folyamatot próbáljuk meg leutánozni gépek segítségével. Sajnos erre nagy szükség is van, ugyanis a mai világban egyre több ember szenved veseelégtelenségben, ami részben a cukorbetegség egyre gyakoribb előfordulásának is köszönhető.

A dialízisgépek biztonságkritikus rendszerek, hiszen hibás működésük akár emberéletekbe is kerülhet. Emiatt kiemelten fontos a kezelések alatti megbízható működés mellett megfelelő figyelmet fordítani a karbantartásukra is. Ezt a feladatot segítik elő az úgynevezett öntesztek, melyek modulonként ellenőrzik a rendszer helyes működését. Feladatom egy ilyen öntesztelő modul, nevezetesen a véroldali nyomásteszt elkészítése, mely illeszkedik a már meglévő karbantartó szoftver architektúrájába.

Szakdolgozatom egy rövid élettani bevezetővel kezdődik, melyben bemutatom a vese működését, illetve a veseelégtelenséget, valamint ennek következményeit. Ezek után ismertetem a dialízisgép általános felépítését és az őt vezérlő szoftver architektúráját. A továbbiakban elhelyezem a saját modulom a rendszerben, és részletesen ismertetem működését. Dolgozatom zárásaként összefoglalom a munkám, illetve néhány mondatban vázolom a további fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.