Őssejt terápiához alkalmas bioreaktor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Lacza Zsombor
SE Egészségügyi mérnök MSc

Diplomamunkámban az irodalomkutatás során megismerkedtem a napjainkban a kereskedelemben található PRP terápiás kezeléshez fejlesztett eszközökkel (PRP kitekkel), és azok protokolljaival. A megismert eszközök tulajdonságai segítséget nyújtottak a saját PRP terápiás eszköz (PRP-kitet) tervezésében, és az alkalmazási protokoll meghatározásában.

Diplomamunkámban az előzmények ismertetése során, számítással és kísérlettel egyaránt bebizonyítottam, hogy a korábban megtervezett (Semmelweis Egyetem, Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet, Szövetépítő Munkacsoport, Izápy Viktor) bioreaktor nem felel meg a követelményeknek, így azt újra kellett tervezni. Az újratervezés célja, az volt, hogy egy olyan terápiás eszköz valósuljon meg, amely centrifugába tehető legyen, és a PRP izolálására alkalmas legyen. A kísérleti eszközt, amellyel igazoltam a bioreaktor hibáit, saját magam készítettem el.

A PRP terápiás eszközfejlesztéséhez szükséges centrifugát megterveztem és megépítettem. A Szövetépítő Munkacsoport korábban próbálkozott már egy centrifuga összeállításával, de a centrifuga nem készült el, mert a hozzá hibásan tervezett alkatrészek nagy része nem tette lehetővé a centrifuga rendeltetésszerű működését (túlzottan rezonált). Ezért a terveim alapján a Semmelweis Egyetem megvásárolta a hiányzó alkatrészeket, és azokon a szükséges szakmunkákat (forgácsolás, vágás, forrasztás) elvégeztem. A centrifuga kivitelezése során felhasználtam a korábbi centrifuga alkatrészeit (motor, váz szerkezetet építő elemek) is, és ezen kívül a saját magam által tervezett alkatrészek beépítésével sikerült a túlzott rezonálás problémáját megoldanom.

A megépített centrifugával folyamatosan kísérleteket hajtottam végre és ezek eredményeit felhasználtam a PRP kit kifejlesztéséhez, és a PRP izolálás protokolljának meghatározásához.

A kísérleti eredményeknek köszönhetően sikerült egy saját PRP terápiás eszközkészletet megalkotni és a prototípus segítségével a vérből a PRP-t kinyerni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.