Összehangolt mozgásvezérlés megvalósítása Rockwell eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Egy automatizált gyártósor megvalósítása során kiemelt fontosságú a különböző gépek és eszközök mozgásainak megfelelő vezérlése. A szomszédos egységek mozgásának sokszor tökéletes szinkronban kell lennie, hiszen a megmunkáló egységek közötti néhány milliméteres elcsúszás selejtes végterméket eredményezhet. Ezt a pontosságot teljesíteni kell az emberi szem számára követhetetlen sebességek esetében is. Felmerület az igény a különböző gépek egyedi mozgásainak megvalósítására, vagy a rándulások és nyomatékok pontos szabályozására is.

Szakdolgozatomban áttekintem egy ilyen mozgásvezérlési rendszer általános, elméleti komponenseit, majd a Rockwell Automation termékek által bemutatok néhány, a gyakorlatban is alkalmazható eszközt. Bemutatom a gyártó RSLogix 5000 fejlesztői környezetének mozgásvezérlési lehetőségeit, illetve ezek lehetséges alkalmazásait.

Esettanulmány keretében megvizsgálom egy vezető hazai, higéniai cikkeket előállító üzem egyik gyártósorának felépítését mozgásvezérlési szempontból, majd megvalósítom a rendszer elméleti bővítését egy új szállítószalaggal. Megtervezem az ehhez alkalmazható vezérlést úgy, hogy az illeszkedjen a meglévő rendszerhez, majd a munkám helyességét szimuláció segítségével ellenőrzöm.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.